Columbia Excelso EP to stuprocentowa, kolumbijska arabika, której ziarna pochodzą z plantacji znajdujących się na wysokości 1200 – 2000 metrów nad poziomem morza. Kawa ta zdecydowanie zaspokoi kubki smakowe miłośników tego napoju, a także zachwyci swoim aromatem i idealnym body. Dobrze przygotowana Columbia Excelso EP pozwoli nam zapomnieć o cierpkim smaku kawy, a to za sprawą cytrusowych nut, które znakomicie przełamują kwasowość naparu. Z uwagi na region, w którym dojrzewają ziarna, możliwe jest odnalezienie delikatnych akcentów wiśni oraz słodkich owoców w smaku kawy przygotowanej metodą przelewową. Skrót EP (European Preparation) oznacza, że ziarna sortowane są ręcznie w celu wydobycia tylko całych, pełnowartościowych ziarenek. Nie przypadkowo obok kraju pochodzenia znajduje się także miano Excelso, które odnosi się do wielkości ziaren. Kolumbia Excelso EP jest bardzo dobrze traktowana od samego zbioru, przez obróbkę i sortowanie, aż po pakowanie.