To pierwsza na rynku postać zielonej gryki w formie sypkiej, jako dodatek żywieniowy do codziennej diety. Po osiągnięciu przez roślinę określonej wysokości zostaje skoszona i w odpowiedniej temperaturze suszona, a następnie rozdrabniana do frakcji miałkiej. Pierwsza taka forma uprawy i obróbki gryki, pozwoliła na wprowadzenie do żywności zielonych części tej rośliny.
Zielona Gryka zawiera:
- WITAMINA C - jest odpowiedzialna za utrzymanie oraz wytwarzanie kolagenu, który jest głównym budulcem tkanki łącznej. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki niej nasze serce pracuje stabilnie.
- POTAS - który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- WAPŃ - przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych, jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości.
- FOSFOR - przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych.
- MAGNEZ - pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- BŁONNIK - bez niego nie ma zdrowia. Błonnik to wszystkie polisacharydy oraz lignina, które nie ulegają strawieniu pod wpływem enzymów trawiennych znajdujących się w ludzkim przewodzie pokarmowym. Błonnik zwiększa produkty przemiany materii w pasażu jelitowym.