Młody jęczmień To cudowna roślina jednoroczna, która należy do rodziny traw, o wszechstronnym działaniu. Młody jęczmień uprawiany jest na polskich terenach w województwie świętokrzyskim, zbierany w odpowiedniej fazie wzrostowej. Trawiasta postać Jęczmienia zawiera beta-glukany, błonnik, witaminy m.in. E, A, C, B1, jak również minerały oraz kwas foliowy.
Młody jęczmień zawiera również:
- WITAMINA C
- WITAMINA B9 – czyli kwas foliowy (witamina M), który występuje w żywności w postaci folianów, które: pomagają w prawidłowej produkcji krwi, przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży.
- WITAMINA E
- WITAMINA B1
- BŁONNIK JĘCZMIENNY
- CYNK – który pomaga w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasoso-zasadowej, utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów, utrzymaniu prawidłowego widzenia i w prawidłowej syntezie białka. Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A, makroskładników odżywczych oraz kwasów tłuszczowych.
- FOSFOR
- MAGNEZ – który pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej, przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zmniejsza uczucia zmęczenia i znużenia.
- POTAS – który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.
- WAPŃ
- ŻELAZO
- KRZEM
- CHLOROFIL