Indyjskie plantacje to świat kawy dojrzewającej wśród wielu gatunków roślin i przypraw. Pieprz, pomarańcze, kardamon, banany, wanilia i wiele innych naturalnych przyjaciół tworzy z kawą ekosystem wymieniając się wzajemnie nutami smakowymi. Właśnie dlatego nasza indyjska kawa posiada tak liczne nuty przypraw i owoców, skąd bierze się jej intensywny, goryczkowy smak. Do wspierającego się grona roślin należą również wysokie drzewa tworzące warstwę ochronną w postaci cienia, który zapobiega erozji gleby oraz niweluje wpływ wahań temperatury na kawowe krzewy. Zaskakująca jest również obróbka kawy, polegająca na suszeniu ziaren metodą naturalną, po czym poddaje się je działaniu wiatrów monsunowych przez okres 12 do 16 tygodni. Proces ten odbywa się wyłącznie na zachodnim wybrzeżu Indii, gdzie wiatr znad Morza Arabskiego pomaga kawie pochłonąć wilgoć i zwiększyć swą objętość nawet dwukrotnie. Dodatkowym efektem moonsoningu jest niepowtarzalny smak, który zaskoczy niejednego kawosza.